Cei mai activi medici de familie din Iași au câștigat în 2021 și aproape 10.000 de euro pe lună. Cum s-a ajuns la astfel de sume

Cei mai activi medici de familie din Iași au câștigat în 2021 și aproape 10.000 de euro pe lună. Cum s-a ajuns la astfel de sume
Publicat: 25/07/2022, 16:32

Conform raportărilor Casei Județene de Asigurări din Iași, în anul 2021 au fost medici de familie care au decontat, în unele luni, sume de până la 10.000 de euro prin serviciile medicale prestate în cabinetele acestora.

Medicul de familie care decontează cea mai mare sumă de bani este Vasile-Silviu Blașcu, care activează în municipiul Iași, și are pe lista sa între 3.500 și 4.000 de pacienți. În anul 2021, acesta a decontat 481.484 de lei, o medie lunară de 40.000 de lei și figurează pe listele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) cu cabinet în Iași, pe Bulevardul Independenței, o zonă centrală. „Nu vă pot spune decât că este foarte multă muncă și mulți pacienți”, a precizat dr. Silviu Vasile Blașcu.

Un alt medic care are foarte mulți pacienți pe listă este Mihai Meluzin Iordache, medic în comuna Ciurea, care a decontat anul trecut 471.232 de lei, iar în luna noiembrie 2021 acesta a fost cel care a decontat și cea mai mare sumă într-o singură lună – 48.038 de lei, echivalentul a aproximativ 9.700 de euro.

Însă doar doi medici din județ au o listă de pacienți atât de mare, care să ajungă până la 4.000 de pacienți, cei mai mulți – 276 – au pe lista lor între 1.000 și 2.000 de asigurați și pot deconta, în medie, într-un an, sume între 225.000 și 280.000 lei, în funcțiile de serviciile medicale prestate și decontate.

Astfel, cei doi au decontat în 2021 sume cuprinse între 471.000 și 482.000 de lei, echivalentul a aproape 98.000 de euro pe an.

Date publice, considerate „private”

Sumele pe care le decontează lună de lună medicii de familie sunt date publice pe site-ul CJAS  Iași, fiind informații de interes public. Cu toate acestea, medicii de familie cu care am încercat să discutăm nu au fost de acord să explice cât din suma pe care o decontează lunar de la CJAS le rămâne efectiv în mână și cât reprezintă cheltuieli și nici măcar câți pacienți au pe listă. Mai mult, consideră că acitivitatea pe care o desfășoară la cabinet ar fi una privată și confidențială.

„Activitatea mea este privată, nu am de ce să dau detalii, nu este treaba dumneavoastră câți pacienți am eu pe listă. Sunt chestiuni confidențiale, care nu se dau la ziar”, a precizat dr. Gina Janina Vornicu, din comuna Lungani. Aceasta se află constant în ultimii ani în vârful listei cu cele mai mari sume decontate de medicii de familie. Medicul Gina Janina Vornicu a decontat în 2021 suma de 448.351 de lei, o medie lunară de 37.000 de lei.

„Sunt mai mulți indicatori care stau la baza plății”

Din totalul sumei pe care CJAS o decontează, medicii trebuie să scadă cheltuielile necesare funcționării cabinetului, cum ar fi chiria, materialele consumabile, inclusiv salariile angajaților, fie că este vorba despre asistentă medicală sau îngrijitoare.

„Sunt mai mulți indicatori care stau la baza plății: în funcție de câte persoane sunt înscrise pe lista medicului, de numărul de servicii pe care îl face, de gradul profesional al medicului. Spre exemplu, medicii care au doar persoane adulte pe listă, fără pensionari, copii sau persoane instituționalizate, câștigă mai puțin. Cei care au mai multe persoane pe listă, sunt și medici primari, au niște bonusuri. În Iași sunt doi medici cu 4.000 de asigurați pe listă și ei câștigă cel mai mult, însă cei mai mulți, aproape 300 de medici, au între 1.000 și 2.000 de persoane pe listă”, a explicat Radu Țibichi, președintele CJAS Iași.

Veniturile au crescut în 2021 pentru medicii de familie

Comparativ cu anul 2020, în 2021 a existat și o ușoară creștere a veniturilor medicilor de familie, influențată în primul rând de creșterea valorii punctului „per capita” și „per serviciu”. Concret, modalitățile de plată pentru serviciile medicale pe care medicii le acordă în baza contractului cu CJAS sunt: „per capita”, acesta reprezintă tariful pe persoană asigurată, conform listei de persoane asigurate, și plata prin tarif pe serviciu medical prestat, care este exprimată în puncte.

„Creșterea veniturilor este datorată în principal creșterii valorii punctului, per capita și per serviciu, care a avut loc succesiv în 2021. Cam în fiecare an se dă o creștere, în general când se aprobă normele noi ale contractului cadru”, a mai precizat Radu Țibichi, președintele CJAS Iași. De exemplu, în 2021 valoarea punctului „per capita” a crescut de la 7,80 de lei, la 8,65 de lei la finalul anului, iar în 2022 a crescut în trimestrul I la 8,95 lei. Valoarea punctului pe serviciu era la începutul anului 2021 de 3,50 lei, iar la finalul anului – 3,70 lei. În 2022, valoarea pe serviciu este de 3,55 lei.

„Pentru asistența medicală primară, contractele nu au o valoare prestabilită, fiecare dintre furnizori desfășurând activitatea medicală în funcție de programul de activitate declarat și în corelație cu numărul de asigurați înscriși pe listele proprii”, se precizează în raportul de activitate al CJAS pentru anul 2021.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Cum poți călători mai ieftin. Sfaturile specialiștilor și cele mai răspândite greșeli
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Un nou studiu identifică două proteine care pot contribui la recidiva accidentului vascular cerebral